Naujausi

Vikingai negraužė mėsos gabalo, o valgė tapas

Dieta buvo daug turtingesnė negu galite įsivaizduoti

vikingu maistas 1

Daugelis galvoja,kad vikingai sėdėjo ir graužė mėsos gabalą, užgerdami midumi. Tai netiesa, -sako  Louise Kæmpe Henriksen (34), Vikingeskibs muziejaus Roskilde inspektorius.

Štai ant  lieptelio galo pastatytos dvi lėkštės su spalvingu maistu. Ant plonos duonos riekelės užbertos uogos, ropių kremas ir marinuota mėsa, apibarstyta raugintu raudonuoju svogūnu ir žolelėmis. Šalia padėta lėkštė su salotomis,apipiltomis kreminiu padažu ir apibarstytomis lazdyno riešutais.

-Visa tai valgė vikingai, jų dieta buvo daug turtingesnė nei galite įsivaizduoti, -pasakoja Louise.

Maisto projektas

Šis maistas yra dalis projekto „Naujas šiauriečių vikingų maistas“, paruoštas bendradarbiaujant muziejams, maisto istorikams ir archeologams iš Danijos. Projekto  tikslas -sujungti praeities tradicijas ir dabartį.

– Paruošti vikingų maistą nėra taip sunku, tačiau tai gali užimti daug laiko. Daugelį  produktų reikia palaikyti per naktį, pasakoja vikingų muziejaus vituvės šefas Kenneth Roar Olofsen (33).

Jis domisi vikingų laikais nuo vaikystės, tai patvirtina tatuiruotė su vikingo atvaizdu ant jo rankos.

Louise pasakoja, kad visi patiekalų ingredientai yra iš vikingų laikų. Mes žinome ,nuo kada pradėti naudoti šie ingredientai, bet neturime pakankamai žinių nuo kada pradėta gaminti tam tikrus maisto patiekalus. Vadinasi vikingų maistas buvo panašus į tapas, -sako Louise.

Vikingai buvo nuotykių ieškotojai. Jie keliaudavo po pasaulį ir parveždavo namo daug egzotiškų maisto gėrybių, tokių kaip graikiški riešutai, kalendra , cinamonas.

– Jų grįžimas į namus buvo tarsi šventė, -pasakoja muziejaus darbuotojai.

Kenneth ir Louise mano, kad vikingai valgė rafinuotai.

Vikingai labai vertino meną ir puošybą. Atkreipkite dėmesį į jų įmantriai išdrožinėtus laivus, papuošalus ir meną. Tokie žmonės turėjo valgyti ir gurmanišką maistą.

Vikingai daug marinuodavo, naudodavo fermentaciją, kaip saldiklį naudojo medų, nes cukrus tuo metu neegzistavo, -teigia muziejaus darbuotojai.

Vikingas vienai dienai

Vikingų muziejuje jūs galite tapti vikingu vienai dienai- paragauti vikingų maisto, pagaminti juvelyrinius dirbinius, austi arba verpti. Kiekvieną vasaros dieną į jūrą plaukia vikingų laivelis. Tai puiki pramoga tiems, kurie nori savyje atrasti senovės vikingą.

-Lankytojai pasakoja, jog jie patenkinti čia gaunamomis  žiniomis ir patirtais naujais įspūdžiais, sako Louise.

vikingu maistas 2

Vikingų muziejus Roskilde

Vikingeskibs muziejus buvo atidarytas 1969 metais. Tai nacionalinis laivybos, laivų statybos, senovės ir viduramžių muziejus. Pagrindinis muziejaus akcentas- penki vikingų laivai iš Skuldelev, archeologų iškasti prie Roskilde fiordo. Muziejuje taip pat galima pažiūrėti filmus apie šių laivų iškėlimą.

Per visą jo gyvavimo laikotarpį muziejų aplankė apie šeši milijonai žmonių. Septyni iš dešimties lankytojų yra užsieniečiai, atvykę apžiūrėti Kopenhagą.

Maisto projektas „Naujas šiaurės vikingų maistas“ stipriai padidino muziejaus populiarumą.

Taip pat skaitykite

 

Nuotykių paieškos

http://www.infonorvegija.lt/nuotykiu-paieskos/

Travel-Norway-Architecture-17

 

Lietuviai Norvegijoje: lietuviškų patiekalų restoranas „Diana Restaurant“

http://www.infonorvegija.lt/lietuviai-norvegijoje-lietuvisku-patiekalu-restoranas-diana-restaurant/

20140603_134944